IMG_7677 (3)

Η συνέντευξη τύπου του Γιώργου Στούπα στο ξενοδοχείο «Παλίρροια»

Υπό …φυσιολογικές συνθήκες, στη …θέα του Γιώργου Στούπα, οι Ψαχνιώτες θα μπορούσαν να φωνάξουν: «Να ‘τος, να ‘τος ο πρωθυπουργός…» (μιας και βρισκόμαστε -και- σε προεκλογικό …μουντ). Ωστόσο, ο επί σειρά ετών ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ηρακλής Ψαχνών, αποχώρησε από τον «ημίθεο», κουβαλώντας αρκετή δόση απογοήτευσης.

Επειδή όμως πάντα, το νόμισμα έχει δύο όψεις, έφυγε και … «γεμάτος» από ευχάριστες αναμνήσεις, απ’ όλα όσα προσέφερε ο Ηρακλής στην κοινωνία των Ψαχνών και γενικότερα στο ευβοϊκό ποδόσφαιρο.

Ο Γιώργος Στούπας, ο ικανότερος ποδοσφαιροπαράγοντας στη σύγχρονη ιστορία του ευβοϊκού ποδοσφαίρου (είναι απ’ αυτές τις περιπτώσεις που μιλάνε οι πράξεις), παραχώρησε χθες Τρίτη (8/9) -ενώπιον των τοπικών αλλά και αθηναϊκών ΜΜΕ (μεταξύ αυτών το Football League News και η Mikri Liga)- μία απολογιστική συνέντευξη τύπου και ανέφερε …ουκ ολίγα για τη θητεία του στον «θρόνο» της ψαχνιώτικης διοίκησης.

Τη συνέντευξη τύπου του Γιώργου Στούπα όμως, δεν τίμησαν -ως όφειλαν- μόνο οι άνθρωποι της ενημέρωσης. Στο ξενοδοχείο «Παλίρροια» βρέθηκαν αρκετά μέλη της ΠΑΕ, οι στενοί συνεργάτες του Στούπα δηλαδή, οι Χρήστος Πατσατζόγλου και Σάκης Παλαιολόγος, ο Δημ. Καραγιάννης, ο γνωστός κόουτς Τίμος Καβακάς (έκανε έκπληξη στον Στούπα ταξιδεύοντας από τον …βορρά 600 χλμ, μόνο και μόνο για να παρευρεθεί στην ομιλία του), αλλά και το νυν τεχνικό δίδυμο του «ημίθεου», Νίκος Ρόγκας και Μάριος Πριόνας.

Επέλεξε τη …Χαλκίδα

Στην εισαγωγή των όσων ειπώθηκαν από τον Σούπα, ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για μία φιλική – αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τα ΜΜΕ, και ότι η εν λόγω συνάντηση δεν ήθελε να γίνει στα Ψαχνά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι, ότι όπως τα ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα έκαναν πολύ συχνά το δρομολόγιο Χαλκίδα – Ψαχνά, αυτή τη φορά, αισθάνθηκε ο ίδιος υποχρεωμένος να μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία, κάνοντας το …αντίθετο δρομολόγιο. Και ο δεύτερος λόγος, ότι πολύ απλά(!), δεν ήθελε η συνάντηση να γίνει στα Ψαχνά, δείγμα της απογοήτευσής του, για όσα συνέβησαν ειδικότερα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Επίσης χαριτολογώντας είπε: «Ακόμα εξακολουθεί και υφίσταται η ΠΑΕ. Και είναι μία ΠΑΕ καθαρή. Που ξέρετε, μπορεί να μείνουν οι ομάδες της Football League 12 ή 14 και να μας φωνάξουν ξανά…»

«Δεν είμαι πίσω από τον Πριόνα…»

Ο Γιώργος Στούπας ρωτήθηκε για τις …κακές γλώσσες που τον …θέλουν να κινεί τα νήματα, ακόμα και τώρα που υπάρχει …καθεστώς διοικούσας επιτροπής στον Ηρακλή. Ο ίδιος είπε:

«Ήμασταν τόσα χρόνια μπροστά και ξαφνικά θα είμαστε κρυμμένοι από πίσω; Τί αστείο είναι αυτό; Δεν είμαι πίσω από κανέναν Πριόνα, κι ούτε ο Πριόνας και τα υπόλοιπα μέλη του νέου ΔΣ είναι αχυράνθρωποι. Είναι παιδιά που αγαπάνε τον Ηρακλή και που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν. Παρόλα αυτά εμείς πληρώσαμε το παράβολο για να συμμετάσχει η ομάδα στη Γ’ Εθνική. Και κατηγορηθήκαμε ακόμα – ακόμα και γι’ αυτό. Για μένα ο Ηρακλής είναι παρελθόν…»

Για το εάν θα πάει φέτος στο γήπεδο…

«Μπορεί ναι, αλλά μάλλον όχι! Ξέρετε, τώρα που έφυγε ο «κακός» Στούπας, μπορεί να γυρίσουν και ορισμένα φαντάσματα, έτσι εμφανίζονται αυτοί, σαν …φαντάσματα και δεν έχω καμία όρεξη να τους δω…»

Για τον εάν ξαναγυρίσει στο ποδόσφαιρο

«Στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις τί σου ξημερώνει… Είναι σαν τον κόκκινο κύκλο. Που όταν φεύγεις από μια κατάσταση, αργά ή γρήγορα θα την ξαναβρείς μπροστά σου. Δεν σας κρύβω όμως ότι έχω δεχτεί μία πρόταση από τη Football League να παραμείνω οικονομικός διευθυντής στον συνεταιρισμό. Θα απαντήσω την επόμενη εβδομάδα..! Απλώς, πλέον, δεν εκπροσωπώ κάποια ομάδα…»

Για την διοίκηση της ΠΑΕ…

«Ήταν μία συμπαγής διοίκηση και μείναμε ενωμένοι μέχρι τέλους. Είχαμε στεγανά. Δεν λέω ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν τσακωθήκαμε ή δεν παρεξηγηθήκαμε, αλλά τίποτα δεν ήταν ικανό να σπάσει αυτήν την αλυσίδα».

Για την …έκπληξη Καβακά

Ο Τίμος Καβακάς ήταν ο προπονητής που κλήθηκε από τον Γιώργο Στούπα να σώσει την ομάδα στα πρόσφατα πλέι άουτ της Football League. Ο Καβακάς χθες βρέθηκε στο ξενοδοχείο Παλίρροια. Ο Στούπας είπε:

«Όταν τον πήρα στο τηλέφωνο να έρθει στα Ψαχνά με ρώτησε τί πιθανότητες έχει η ομάδα να σωθεί. Του είπα καμία. Έρχεσαι; Και μου είπε έρχομαι. Κι όμως, αν δεν είχαμε προβλήματα τραυματισμών η ομάδα θα είχε σωθεί. Είναι μεγάλη έκπληξη που σήμερα (σ.σ. χθες) είναι εδώ. Βέβαια δεν του χρωστάω και λεφτά, πληρώθηκε στο έπακρο (γέλια). Αυτά μένουν στο ποδόσφαιρο. Οι καλές στιγμές και οι φιλίες. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι».

Για το ξεκίνημα…

«Όταν αναλάβαμε πριν μερικά χρόνια την ομάδα στο χείλος του γκρεμού και με δύο δελτία, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Θέλαμε όμως η ομάδα να συνεχίσει να παίζει στη Δ’ Εθνική. Όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, μέσα σου πρέπει να νιώθεις ότι θες να πας ψηλά. Τρέξαμε πολύ και δημιουργήσαμε ένα αξιόλογο σύνολο. Πήγαμε με πολύ κόπο από τη Δ’ στη Γ’ Εθνική. Νιώθαμε όμως και το 100% του κόσμου δίπλα μας. Η στιγμή της επιστροφής από τον Πόρο που εξασφαλίσαμε την άνοδο ήταν και θα είναι για πάντα …ασύλληπτη! Θυμάμαι την υποδοχή και συγκινούμαι. Έτσι ξεκίνησε το όνειρο. Μετά αρχίσαμε να βάζουμε στόχους και τον πήχη ολοένα και ψηλότερα».

Για τη Γ’ Εθνική…

«Στη Γ’ Εθνική είχαμε να αντιμετωπίσουμε ιστορικές ομάδες. Δεν …κιοτέψαμε ούτε μία στιγμή. Ξέρετε ποιο ήταν το σύνθημά μας; «Πάμε να τα γαμήσουμε όλα..!»

Για την παρουσία της ομάδας στη Football League

«Δεν ήμασταν ομάδα – πυροτέχνημα, όπως περίμεναν πολλοί. Πάντα λέω ότι η διάρκεια είναι αυτή που σε καταξιώνει. Παράλληλα στήσαμε και ακαδημίες. Και δεν είχαμε μία Κ19 απλώς για να λέμε ότι έχουμε, επειδή ήμασταν… υποχρεωμένοι βάση κανονισμού. Ήταν μία ομάδα …υπόδειγμα. Την προηγούμενη σεζόν ανεβάσαμε στην πρώτη ομάδα 4 παιδιά. Φέτος αν μέναμε και έμενε και η ομάδα στη Β’ Εθνική, θα ανεβάζαμε άλλα 8. Αλλά και το παραπάνω λοιδορήθηκε και κάποιοι ξεχνάνε να το αναφέρουν …σκόπιμα. Αναλάβαμε μία ομάδα με δύο δελτία και παραδώσαμε μία ομάδα με 14 δελτία αξιόλογων παικτών, που αν θέλαμε μπορούσαμε να τους παραχωρήσουμε …αλλού. Συν την Κ14, που αποτελείται από ταλαντούχους πιτσιρικάδες. Παρόλα αυτά δεν πίστευα ότι θα πέσουμε ποτέ. Ένιωθα όμως, ότι πολλοί στα Ψαχνά δεν ήθελαν την ομάδα. Την έκαναν …πέρα. Εισπράτταμε αυτόν τον αρνητισμό κι έτσι δεν μπορείς να προχωρήσεις. Κάποιοι θέλανε να πέσει η ομάδα. Τους συνέφερε να γίνει από μαγαζί γωνία …μικρομάγαζο». 

«Γι’ αυτούς έμενα και …πολεμούσα..!»

Ο Γιώργος Στούπας αναφέρθηκε και σ’ ένα περιστατικό που όπως είπε τον έκανε να καμαρώνει και να νιώθει περήφανος για τον Ηρακλή Ψαχνών:

«Είναι μία Ψαχνιώτισσα, η Ελένη η Μυστριώτη, που ζει με την οικογένειά της στον Καναδά. Μου είπε κάποια στιγμή: «Γιώργο, ακούμε μέσω ίντερνετ τον Ηρακλή στο ραδιόφωνο. Όποτε παίζει η ομάδα βάζουμε τα κασκόλ και το σπίτι είναι σαν …γήπεδο. Όταν βάζουμε γκολ πανηγυρίζουμε». Για την Ελένη και για την κάθε Ελένη που ένιωθε το ίδιο, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, άξιζαν όλες οι θυσίες. Γι’ αυτούς …πολέμησα για τον Ηρακλή».  

Για τον πόλεμο που δέχτηκε η ΠΑΕ

«Εδώ μιλάμε για μία συστηματική συκοφάντηση. Ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια. Για να κρίνεις κάτι, πρέπει να …συγκρίνεις. Κι ο Ηρακλής αυτά τα πέντε χρόνια πέτυχε πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Όταν όμως ο άλλος, δεν θέλει να δει τα …θετικά, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Ήταν μία αρρώστια που ήταν δύσκολο να καταπολεμήσουμε. Ξέρετε, η επιτυχία έχει εχθρούς και η αποτυχία έχει φίλους. Για να κάνεις …καλό χρειάζονται …πολλοί, για να σου κάνουν …κακό, αρκεί μόνο …ένας».

Για την οικονομική επιβάρυνση

«Όταν παίρνεις τέτοια ρίσκα, να κουμαντάρεις μία ομάδα – ΠΑΕ, θα χάσεις και …οικονομικά. Το ξέρεις αυτό, είναι νομοτελειακό. Αλλά ότι έκανα, το έκανα εις γνώση μου. Δεν με έβαλε κανένας με το ζόρι. Και δεν με ενοχλεί καθόλου. Είμαι «γεμάτος» απ’ όσα έζησα με τον Ηρακλή. Κι αυτό δεν πληρώνεται με τίποτα». 

Για τον Μάριο Σέγκο

«Ο Σέγκος στοίχισε στον Ηρακλή πάνω από 150.000 ευρώ. Δεν μας τα έκλεψε τα λεφτά, έπαιξε μπάλα και πρόσφερε πολλά. Αλλά κάποια στιγμή του είπαμε «Μάριε μέχρι εδώ. Δεν σε πετάμε από την ομάδα. Είσαι 38 χρονών. Θα σε τιμήσουμε και θα αναλάβεις πόστο στην ομάδα». Δεν το δέχτηκε και από τότε άρχισε ο πόλεμος. Μέχρι που έφτασε στο σημείο να γράψει στο facebook μετά από μία ήττα (από την Παναχαϊκή αν θυμάμαι), ότι «σήμερα είναι γιορτή(!)» επειδή έχασε ο Ηρακλής. Βέβαια δεν ήταν ο μόνος που πολέμησε την ομάδα με το …λέγε – λέγε. Ακολούθησαν κι άλλοι που μέχρι πρότινος δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Αλλά οι «εχθροί» γίνονται οι καλύτεροι φίλοι όταν πρέπει να χτυπήσουν τον …έναν».

Για τον Γραμματικό

«Εγώ δεν είμαι ψεύτης, ούτε συκοφάντης. Ο Γραμματικός στη Γ’ Εθνική έβαλε στην ομάδα 200.000 ευρώ, το λέω. Και τον Γενάρη του 2012 σηκώθηκε κι έφυγε αδικαιολόγητα. Μας κοινοποίησε μία επιστολή κι αυτό ήταν. Πήγε Θεσσαλονίκη, δεν ξέρω που πήγε. Προσπαθήσαμε να του μιλήσουμε και μας …απέφευγε».

Για τον Θεοδοσίου

«Δεν χρίζουν …σοβαρότητας όσα κάθεται και λέει. Τώρα πρόσφατα, ερχόταν κι έλεγε ότι θέλει την ομάδα, αλλά δεν θέλει να συμμετάσχει στη Γ’ Εθνική, (προτιμούσε το Α’ τοπικό) γιατί φοβάται τη Σπάρτη που είναι δυνατή. Είναι δυνατόν;»

Για τους …ανώνυμους υβριστές

«Είναι κάποιοι που το κάνουν …συστηματικά. Κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι σε blog και sites. Αλλά θα τους βρω και θα …τρέχουν. Και θα τρέχουν πολύ. Ήδη έχω κινήσει τις διαδικασίες (σ.σ. επισκέφτηκε τον εισαγγελέα ηλεκτρονικού εγκλήματος). Κάποιους εξ’ αυτών τους ξέρω. Οι δύο είναι συνταξιούχοι. Θα τους κόψω τη σύνταξη…» είπε φανερά εκνευρισμένος ο Στούπας, με τον Γκαλούφα να του λέει χαριτολογώντας: «Σε …πρόλαβε ο Τσίπρας!»

Για τους Ευβοιώτες παίκτες

«Αν η ομάδα έπαιζε στη Football League πριν δέκα χρόνια που υπήρχε μία εξαιρετική φουρνιά ποδοσφαιριστών, το 90% του ρόστερ θα ήταν Ευβοιώτες. Ποιος δηλαδή άξιζε να παίζει στον Ηρακλή που χτυπάει …Super League κι εμείς του κλείσαμε την πόρτα; Δηλαδή τί θέλανε μερικοί, να κάνουμε …χατίρια; Όχι! Δεν υποκύψαμε ούτε σε …συγγένειες, ούτε σε …φιλίες, ούτε στο …συναίσθημα. Μιλάμε για ΠΑΕ. Κατάλαβε κανείς τί σήμαινε η παρουσία του Πατσατζόγλου στην ομάδα; Ξέρετε τί σημαίνει «Πάτσα» με δέκα πρωταθλήματα στην πλάτη με τον ΟΣΦΠ; Δεν πουλήσαμε ούτε μία φανέλα του. Και στο κάτω – κάτω, ο Τσοκάνης δεν έπαιξε στον Ηρακλή και τώρα είναι στον Αστ.Τρίπολης; Και από την οικογένειά του, δεν έρχεται ούτε ένας στο γήπεδο. Ο Ντελέκος δεν έπαιξε και τώρα παίζει στην Παναχαϊκή;»

Για τον Παπακωνσταντίνου

«Λυσσάξαν …όλοι, όσο ο Παπακωνσταντίνου ήταν αναπληρωτής πρόεδρος στην ΕΠΟ. Και γράφανε και …γράφανε και δεν σταματούσαν, λες και ο άνθρωπος έχει κάνει κανά έγκλημα. Και τώρα που έφυγε ο Παπακωνσταντίνου από την ΕΠΟ, σταματήσαν να γράφουνε. Τώρα είναι καλά; Ο Γκιρτζίκης ας πούμε είναι καλύτερος από τον Γιάννη; Σαν Εύβοια είμαστε καλά;»  

Για τον Ψαθά

«Είμαι απογοητευμένος από τον Ψαθά. Ήρθε σε μία συνέλευση πέρσι το καλοκαίρι και από τότε δεν τον ξαναείδαμε. Δεν είναι μόνο η παρουσία στο γήπεδο. Δεν ξέρω τί συνέβη. Εγώ δεν έχω κανένα προσωπικό με τον Γιώργο. Αλλά δεν βοήθησε».

Για τον Μπουροδήμο

«Δεν κάνω …πολιτική, αλλά ο Μπουροδήμος τον Ηρακλή τον βοήθησε. Ήταν επαρκής! Και του εύχομαι καλή επιτυχία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».

Για την πιθανή συνεργασία και τη μεταφορά της ομάδας στη Χαλκίδα

«Η εκάστοτε πρωτεύουσα σε έναν νομό, σου ανοίγει …ορίζοντες, υπάρχουν μεγαλύτερες προοπτικές. Θέλαμε να βρούμε μία κοινή συνισταμένη. Προσπαθήσαμε πολύ γι αυτό, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Δυστυχώς δεν έγινε πέρσι. Πάντα κάτι ωραίο, μπορεί να χαλάσει στις λεπτομέρειες και εξαιτίας ορισμένων κακοπροαίρετων που δεν βλέπουν πιο πέρα από τη μύτη τους. Αν μέναμε φέτος στην κατηγορία, η ομάδα θα ερχόταν στη Χαλκίδα, αυτή τη φορά θα τα καταφέρναμε. Αλλά στα Ψαχνά δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει η ΠΑΕ. Ή θα συνεργαζόμασταν με τη Χαλκίδα ή δεν θα κατεβαίναμε».

Για τις πιο όμορφες στιγμές… 

«Η νίκη στον Πόρο και η άνοδος στη Γ’ Εθνική και το διπλό στο Αγρίνιο την περίοδο 2012-13, θα μου μείνουν αξέχαστες. Σ’ εκείνο το ματς, η φιλοξενία του Κωστούλα (παρά την ήττα της ομάδας του) ήταν απίστευτη! Και ο άνθρωπος ήρθε την επόμενη σεζόν στα Ψαχνά και …ντρεπόμουν! Ήθελα να πάω να του μιλήσω, να ανταποδώσω τη φιλοξενία και δεν το έκανα γιατί θα έβγαιναν πάλι όλοι αυτοί οι κακοπροαίρετοι και θα έλεγαν:«Τί λέει ο Στούπας με τον Κωστούλα; Έχουν στήσει το ματς..!» Απίστευτα πράγματα!..»  

Για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που πέρασε από τα Ψαχνά

«Πλην του Πατσατζόγλου που είναι τεράστιο όνομα, ο καλύτερος για μένα ήταν ο Φρανκ Οχάτζα. Εκπληκτικός παίκτης. Άσχετα αν απέδωσε όχι τα αναμενόμενα. Τεράστιος παίκτης. Τώρα παίζει στην Χάιντουκ και κάνει εκπληκτικά πράγματα».  

Για το χτύπημα που είχε δεχτεί από κουκουλοφόρους έξω από τα γραφεία της Football League

«Το μόνο που έχω να πω ότι αυτή η διοίκηση ουδέποτε άνοιξε τα πόδια σε κανέναν. Αν αυτό ενόχλησε, δεν είναι δικό μου πρόβλημα…»

IMG_7681 (4)