DSC_2777

Ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Χαλκίδας δεν μασάει τα λόγια του.

Ο Σπύρος Δαριβέρης μιλάει στο Eviateam για όλους και για όλα. Για την επιστροφή(;) του στο ποδόσφαιρο, τον υποβιβασμό του Θρύλου της πόλης στη Β’ ΕΠΣΕ, την περσινή τιμωρία (-2) που «πλήρωσε» …φέτος ο Ολυμπιακός, τον Θανάση Στρατή, το ρόστερ, τους προπονητές, την …επόμενη μέρα, τη Χαλκίδα, τον Στούπα, την ΕΠΣΕ, τον Παπακωνσταντίνου, τους φορείς, τα μπαράζ της Ιστιαίας και το …Μουστάκα Τζιώτη(!), το οποίο επιθυμεί να …κάνει έδρα του Ολυμπιακού Χαλκίδας.

Χωρίς …περισσότερο πρόλογο, ο Σπύρος Δαριβέρης, σε μία συνέντευξη – καταπέλτης. 

Εκ του αποτελέσματος απέτυχε το πλάνο του Ολυμπιακού Χαλκίδας

Ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε. Τί έφταιξε;

Καταρχάς, δυνάμωσαν όλες οι ομάδες και υπήρχε έντονος ανταγωνισμός, τόσο στην κορυφή όσο και στην ουρά της κατηγορίας. Θεωρώ ότι είναι λάθος να γίνονται μεταγραφές -σχεδόν- καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Στις μεταγραφές πάντα υπάρχει το ρίσκο και η αβεβαιότητα. Τώρα τί έφταιξε και υποβιβάστηκε ο Ολυμπιακός, οι αιτίες είναι πολλές κι όχι μία συγκεκριμένη. Σίγουρα, ό,τι και να συμβαίνει σε μία ομάδα, τα πάντα …καταλήγουν στη διοίκηση που είναι το «Α» και το «Ω». Η διοίκηση φέρει ευθύνη. Αλλά εδώ υπάρχει και κάτι άλλο. Στο ποδόσφαιρο όλοι πληρώνονται. Η μόνη που …πληρώνει είναι η διοίκηση. Και στο τέλος …φταίει αυτή. Είναι οξύμωρο όμως, να φταίει πάντα αυτός που πληρώνει και ματώνει.
Από ‘κει και πέρα το πλάνο στο οποίο στηρίχτηκε ο Ολυμπιακός Χαλκίδας τα προηγούμενα χρόνια απέτυχε.

Αντί να κατεβάζουμε το μπάτζετ το …ανεβάζαμε

Τί πλάνο ήταν αυτό;

Να μπορέσει ο Ολυμπιακός να βγάλει δικά του παιδιά, ικανά να κρατήσουν την ομάδα σ’ ένα επίπεδο, ώστε να μην χρειάζεται να βάζει ο Στρατής, ο κάθε πρόεδρος τέλος πάντων, συνέχεια το χέρι στην τσέπη. Δεν γίνεται να λέμε ότι θα πορευτούμε με δικά μας παιδιά και ότι θα χαμηλώσουμε το μπάτζετ και κάθε χρόνο το μπάτζετ να υπερβαίνει το προηγούμενο, προκειμένου η ομάδα να προχωράει σε μεταγραφές για να σώσει την κατηγορία. Και σ’ αυτό φέρουν ευθύνη και οι Βασίλης Ιωαννίδης και Βασίλης Τσιμιχόδημος. Από ‘κει και πέρα, η χαμηλή πτήση της ομάδας έφερε στο ποδοσφαιρικό τμήμα μία νευρικότητα, την οποία δεν καταφέραμε σαν «οργανισμός» να διαχειριστούμε.

Η ομάδα όμως που είχε νέα παιδιά στη σύνθεσή της έπαιξε καλή μπάλα κατά κοινή ομολογία. Πέρυσι σήκωσε και το Κύπελλο. Αυτό δεν χρεώνεται …θετικά στη δουλειά των προπονητών;

Στην ομάδα από κάποιο σημείο και μετά υπήρχε …γκρίνια. Δεν μπορεί να βρίσκονται δύο καπετάνιοι στο τιμόνι, με αποτέλεσμα να υπάρξει …φθορά. Αλλά δεν είναι μόνο αγωνιστικοί οι λόγοι. Θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα σ’ ένα παλαιότερο παιχνίδι στο Αλιβέρι. Κάποια μέλη της διοίκησης με παρόντα τον πρόεδρο Θανάση Στρατή πήγαν έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας και ζήτησαν να μιλήσουν στους παίκτες. Ειπώθηκε ότι τους μιλάνε οι προπονητές τους και έπρεπε να περιμένουν για λίγα λεπτά. Σεβαστό. Και βγήκε η ομάδα για προθέρμανση, χωρίς εντέλει να τους μιλήσει η διοίκηση. Μέγα σφάλμα και ατόπημα. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος, οι προπονητές θα είχαν φύγει την ίδια στιγμή.

Και ποιος θα καθόταν στον πάγκο;

Εγώ.

Θα κοουτσάρατε;

Ναι, τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο, δόξα τω Θεό, γνωρίζω αρκετά.

Τελευταία φορά μίλησα στους παίκτες πριν το ματς με την Αρτάκη. Τους είπα «προσέξτε μην ρίξετε την ομάδα και απογοητεύσετε τον Στρατή»

Εσείς μιλήσατε καθόλου μετά το τέλος της σεζόν με τους παίκτες και τους προπονητές;

Μετά το τέλος της σεζόν, όχι! Αλλά μίλησα στους παίκτες πριν τον κρίσιμο αγώνα με την Αρτάκη στο Ενωσιακό που ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο …χείλος του γκρεμού.

Τί τους είπατε;

Τους είπα «Προσέξτε μην πέσει η ομάδα, είναι πολύ ιστορικό σωματείο ο Ολυμπιακός και θα γράψει μελανή σελίδα στην μακρόχρονη πορεία του». Τους έδειξα τον Θανάση Στρατή και τους ανέφερα να προσέξουν ώστε να μην απογοητεύσουν αυτόν τον άνθρωπο, που έχει δώσει τα πάντα στον Ολυμπιακό. Και τελικά καταφέραμε και απογοητεύσαμε αυτόν τον άνθρωπο. Και σαν ποδόσφαιρο -γενικότερα- τον απογοητεύσαμε. Το οποίο ποδόσφαιρο είναι λάθος δομημένο, από πάνω μέχρι κάτω. Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σου λέει μετά. Τα έξοδα για τα δεδομένα και τις δυνατότητες των ομάδων, είναι τεράστια και δυσβάσταχτα. Πώς θα τα βγάλουν πέρα οι ομάδες; Αυτά δεν τα βλέπει η ΕΠΟ; Δεν τα βλέπει η Πολιτεία; Γι’ αυτό δεν αναλαμβάνει κανείς τις ομάδες και οι περισσότεροι κάνουν πίσω. Αντί να μειώνεται το μπάτζετ, διαρκώς …αυξάνεται. Πρέπει να γίνει ολικό restart.

Οι ίδιοι παίκτες να μείνουν στον Ολυμπιακό και να τον ανεβάσουν κατηγορία

Από ‘δω και πέρα τί γίνεται στον Ολυμπιακό, σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ομάδα;

Ας πούμε ότι 1η Αυγούστου ξεκινάει η προετοιμασία. Εγώ θέλω να πάω στο γήπεδο και να δω τους παίκτες της περσινής ομάδας, αποφασισμένους να ξανανεβάσουν τον Ολυμπιακό εκεί που του αρμόζει. Τη χρονιά που πέρασε, αλλά και τις προηγούμενες χρονιές, ο Ολυμπιακός έκανε πολλά γι’ αυτούς. Τώρα είναι η σειρά τους να κάνουν κάτι κι αυτοί για τον Ολυμπιακό. Αυτοί που τον έριξαν, αυτοί να τον ξανανεβάσουν.

Κι αν κάποια παιδιά δεν θέλουν να μείνουν;

Έχει κι αλλού πορτοκαλιές. Ο Ολυμπιακός, είτε παίζει στην Α’ ΕΠΣΕ, είτε στη Β’ ΕΠΣΕ, είτε στη Σούπερ Λίγκα, είναι μεγάλος σύλλογος και δεν παρακαλάει κανέναν. Απλώς αναφέρω ότι επιθυμία μου είναι αυτά τα παιδιά να διορθώσουν το αγωνιστικό λάθος που έγινε πριν λίγο καιρό.

Όλα είναι στον αέρα, είναι κρίμα να διώχνουμε από το ποδόσφαιρο παράγοντες σαν τον Στρατή

Έχετε κουβεντιάσει με τους ανθρώπους της διοίκησης; Τί σας λένε;

Όλοι είμαστε στο …περίμενε. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από τη στάση που θα κρατήσει ο Θανάσης Στρατής. Σου είπα και πριν ότι ο Στρατής είναι απογοητευμένος. Μπορεί να μείνει, μπορεί να φύγει. Αυτή τη στιγμή τα πάντα κρέμονται σε μία κλωστή. Εύχομαι να βρεθεί λύση, ο Ολυμπιακός δεν πεθαίνει. Είναι κρίμα να διώχνουμε από το ποδόσφαιρο παράγοντες σαν τον Στρατή.

Αν δεν βρεθεί λύση θα βγω …μπροστά

Κι αν δεν βρεθεί λύση; Θα βγείτε μπροστά;

Αν δεν βρεθεί, ναι, θα βγω μπροστά. Δεν μπορώ να αφήσω την ομάδα στο έλεος.

Λάθος του Στρατή που λειτουργούσε με το συναίσθημα

Ο Στρατής έκανε λάθη;

Το λάθος του Στρατή είναι ότι λειτουργεί με το συναίσθημα. Κι ακόμα, ότι έδωσε στους προπονητές, περισσότερες αρμοδιότητες απ’ όσες έπρεπε. Στον Ολυμπιακό κουμάντο έκαναν οι προπονητές.

Μας έστειλαν να παίξουμε στη Χίο, μας έστησαν στο απόσπασμα

Ο Ολυμπιακός Χαλκίδας «πλήρωσε» αγωνιστικά και την τιμωρία του -2 από …πρόπερσι.

Σαφώς και το «πληρώσαμε». Κι όλα αυτά επειδή δεν πήγαμε σαν Κυπελλούχοι να παίξουμε στη Χίο, λες και είμαστε οι εφοπλιστές που μας τρέχουν τα ευρώ από τα μπατζάκια, για να φεύγουμε από τη Χαλκίδα και να πάμε να παίξουμε στη Χίο. Ήταν λάθος που μας έστειλαν στη Χίο. Μας έστησαν στο απόσπασμα. Έπρεπε να βοηθηθούμε και από την ΕΠΣΕ και από το Δήμο, για να μπορέσει η ομάδα να αντεπεξέλθει στο οικονομικό. Δεν βοηθηθήκαμε. Η ΕΠΣΕ βέβαια μας βοήθησε στην καταβολή του προστίμου. Και κακώς που δεν προσφύγαμε στον ΑΣΕΑΔ. Θα δικαιωνόταν η ομάδα, είχε όλο το δίκιο με το μέρος της. Μας κατηγόρησαν γιατί δηλώσαμε συμμετοχή, λες και ξέραμε ότι θα μας στείλουν στη Χίο. Αλλά ότι έγινε …έγινε. Επαναλαμβάνω ότι είναι ιερή υποχρέωση των παικτών να ξαναβγάλουν την ομάδα στην Α’ Κατηγορία. Να μην φύγει κανείς.

Τέλος το Ενωσιακό γήπεδο για τον Ολυμπιακό Χαλκίδας

Με το γηπεδικό τί γίνεται;

Αυτό που μπορώ να σου πω είναι, ότι για τον Ολυμπιακό …τέλος το Ενωσιακό. Ο Ολυμπιακός δεν θα χαράζει την πολιτική της ΕΠΣΕ. Ούτε προπόνηση δεν θα κάνει ο Ολυμπιακός στο Ενωσιακό.

Συνάντηση για το… «Μουστάκα Τζιώτη»

Θα παίζει η ομάδα στο Πάρκο του Λαού;

Εγώ χθες είχα μία συνάντηση με την Λίλιαν τη Ζλακώνη. Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω καθοριστικά, ώστε να φτιαχτεί το γήπεδο Μουστάκα – Τζιώτη και να παίζει ο Ολυμπιακός εκεί.

Το Μουστάκα Τζιώτη είναι ανενεργό πολλά χρόνια…

Ώρα να ξαναγίνει …ενεργό. Μπορεί να γίνει και μάλιστα πιο σύντομα απ’ όσο φαντάζεσαι. Ευελπιστώ ο Ολυμπιακός να το έχει έδρα του χρόνου.

Αν υπήρξαν συναλλαγές θα …διαλύσουν

Για τις …ευθείες βολές του Θανάση Στρατή, ότι υπήρξαν περίεργα αποτελέσματα στην τελική ευθεία της Α’ ΕΠΣΕ τί έχετε να σχολιάσετε;

Μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις. Έχεις εσύ στοιχεία; Απλώς μιας και το αναφέρεις, αυτό που έχω να πω, είναι ότι ΑΝ έγινε αυτό και υπήρξαν συναλλαγές, όποια ομάδα το έκανε αυτό, του χρόνου θα …διαλύσει..! Είναι νόμος στο ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν πρόεδρος στον Ολυμπιακό, στις καλές εποχές, κανένας δεν τολμούσε να με πλησιάσει για τέτοιος είδους πράγματα. Σ’ αυτά ήμουν …δικτάτορας. Έστριβαν από τη γωνία.

Δίκαια μας κέρδισε ο Ελλήσποντος

Πώς ζήσατε το τελευταίο παιχνίδι με τον Ελλήσποντο που ήταν και καταδικαστικό για την ομάδα;

Με πολύ έντονα συναισθήματα. Στην Καστέλλα, στο αμέσως προηγούμενο ματς, η ομάδα είχε παίξει αρκετά καλά. Αλλά στο πλέον καθοριστικό παιχνίδι δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε και χάσαμε δίκαια. Συγχαρητήρια στη Λάμψακο.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν λυκοφιλίες. Οι παίκτες πρέπει να συμφωνούν για τρία χρόνια!

Ο Ολυμπιακός τι γραμμή θα χαράξει από ‘δω και πέρα;

Το θέμα δεν είναι τί γραμμή θα χαράξει ο Ολυμπιακός, αλλά γενικά, που βαδίζει το ποδόσφαιρο… Ο καθένας κάνει ότι γουστάρει. Πλέον οι ομάδες έχουν τον τελευταίο λόγο για έναν ποδοσφαιριστή. Αποφασίζει ο ίδιος και ο πατέρας του. Οι παίκτες είναι περιουσιακά στοιχεία των ομάδων. Αυτό το οποίο λέω πάντα, είναι ότι πρέπει να μπει μία τάξη. Μέχρι 20 χρονών τα δικαιώματα του εκάστοτε ποδοσφαιριστή να τα έχουν οι ομάδες και από 20 χρονών και πάνω, η συμφωνία μιας ομάδας με έναν ποδοσφαιριστή να είναι για τρία χρόνια. Να ενδιαφέρεται για την ομάδα, να πονάει την ομάδα και να μην είναι γυρολόγος, σήμερα …εδώ, μετά από έξι μήνες …αλλού. Από ‘κει και πέρα, αν ένας παίκτης ξεχωρίσει και έρθει μία πρόταση να αγωνιστεί σε μεγαλύτερο επίπεδο, κανείς δεν θα του κόψει το μέλλον. Κι εγώ σαν πρόεδρος του Ολυμπιακού παλαιότερα, παραχώρησα αρκετούς παίκτες. Αλλά στο τοπικό ποδόσφαιρο ο ένας κοιτάει να βγάλει το μάτι του άλλου. Δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά λυκοφιλίες.

Έχω παράπονα από τη Χαλκίδα

Βγάζετε ένα παράπονο…

Ναι, βγάζω παράπονο. Και συγκεκριμένα βγάζω παράπονο και για την ομάδα της Χαλκίδας. Εγώ στη Χαλκίδα έχω προσφέρει με έργα, όχι με λόγια. Ζητήσαμε πριν λίγους μήνες τον Τσεκούρα και η Χαλκίδα προτίμησε να τον δώσει στη Θήβα. Αυτά δεν γίνονται. Ζήτησα έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή και μου είπαν «έλα στην προπόνηση και δεν ποιος σου κάνει απ’ αυτούς που δεν παίζουν αρκετά και …τέτοια». Τί με περάσανε;

Της Χαλκίδας το πηγάδι τί …πάτο έχει; Έχω άλλη φιλοσοφία από τον Στούπα

Ο Γιώργος Στούπας πρόσφατα μίλησε για ένα πηγάδι που αρκετοί παράγοντες των τοπικών ομάδων ρίχνουν τα λεφτά τους…Κι ότι πρέπει να ενωθείτε για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας. Τί έχετε να πείτε;

Της Χαλκίδας το πηγάδι τί πάτο έχει; Αυτή τη στιγμή δεν είμαι έτοιμος να ξεκινήσω την οποιαδήποτε συνεργασία. Μίλησα με τους ανθρώπους, δεν το κρύβω. Όμως είναι άλλη η φιλοσοφία μου. Κάποτε στο ποδόσφαιρο προσπαθούσα να χτίσω από …πάνω προς τα …κάτω. Ήρθε η ώρα να χτίσω από …κάτω προς τα …πάνω, που είναι και το πιο σωστό. Δηλαδή ο Ολυμπιακός Χαλκίδας που παίζει στη Β’ ΕΠΣΕ θα βοηθήσει τη Χαλκίδα; Στον Πειραιά ας πούμε, η Προοδευτική θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό ή ο Ολυμπιακός την Προοδευτική;

Γιατί λέτε ότι διαφέρει η φιλοσοφία σας μ’ αυτή του Γιώργου Στούπα;

Ο Γιώργος Στούπας θέλει να κάνει μαζεμένες ηχηρές μεταγραφές, όχι απαραίτητα ντόπιων παικτών, για να ανέβει αμέσως κατηγορία. Εγώ πλέον, είμαι μιας άλλης άποψης, ότι ο κορμός της Χαλκίδας πρέπει να αποτελείται από ντόπιους παίκτες. Σαφώς θα γίνουν και μεταγραφές. Και τα …καλά ανταλλακτικά στο …όχημα, είμαι διατεθειμένος να τα πληρώσω. Αλλά οι απόψεις μου, με αυτές του Στούπα …διαφέρουν. Οι ομάδες πρέπει να χτίζονται σιγά-σιγά, να έχουν ισχυρές βάσεις, να μην είναι πυροτεχνήματα. Όπως δεν συμφωνώ και με τις πολλές αλλαγές παικτών στο ρόστερ κάθε χρόνο.

Άξιος ο Παπακωνσταντίνου, αλλά πρέπει να δώσει χώρο στα νέα παιδιά

Με τον Παπακωνσταντίνου έχετε καλές σχέσεις;

Γιατί να μην έχω καλές; Αλλά κοίτα να δεις… Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να μπουν στην ΕΠΣΕ νέοι παράγοντες. Η διοίκηση Παπακωνσταντίνου είναι η καλύτερη διοίκηση της ΕΠΣΕ τα τελευταία 40 χρόνια. Αλλά και ο Παπακωνσταντίνου πάει να γίνει ένας …δεύτερος Φεφέκος. Υπάρχει φθορά. Πιστεύω πώς ότι είχε να δώσει το έδωσε.

Στα μπαράζ ανόδου στη Γ’ Εθνική …παίζουν μπάλα και οι διοικήσεις

Την Κυριακή υπάρχει ένα μπαράζ Θήβα – Ιστιαία. Η Ιστιαία καίγεται, τί λέτε, θα τα καταφέρει;

Τα μπαράζ πάντα είναι (και) θέμα διοικήσεων και όποιος κατάλαβε …κατάλαβε.

Οι παίκτες παίζουν μπάλα.

Κάνεις λάθος. Παίζουν μπάλα και οι διοικήσεις. Οι παίκτες θα μπουν στο γήπεδο να παίξουν το έκτο παιχνίδι σε δέκα μέρες με 30 βαθμούς. Τί μπάλα να παίξουν;

Σαν το ποδόσφαιρο δεν έχει, αλλά δεν βοηθάει η κοινωνία της Χαλκίδας

Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

Να βοηθήσει η πολιτεία, αλλά και η κοινωνία της Χαλκίδας το ποδόσφαιρο που ψυχορραγεί. Στην Εύβοια οι καρεκλοκένταυροι δεν νοιάζονται για το ποδόσφαιρο. Μόλις δυναμώσει βέβαια μία ομάδα, τρέχουν από πίσω. Εντάξει, καλά είναι όλα τα αθλήματα. Μπράβο και στον Ηρακλή Χαλκίδας στο Βόλεϊ, μπράβο και στην Κύμη στο Μπάσκετ. Αλλά σαν το ποδόσφαιρο δεν έχει. Σήμερα στο ποδόσφαιρο περνάει μόνο το χρήμα και η τρέλα. Άμα δεν έχεις χρήμα, πρέπει να επιστρατεύσεις την τρέλα για να επιβιώσεις.

Γιατί όχι, κάποια στιγμή να αναλάβω και τη Χαλκίδα…

Εν κατακλείδι, ο Σπύρος Δαριβέρης επιστρέφει στο ποδόσφαιρο;

Είναι πολύ πιθανό. Όπως και κάποια στιγμή ευελπιστώ να είμαι έτοιμος να αναλάβω τη Χαλκίδα.

Έχει πρόεδρο η Χαλκίδα.

Θα αναλάβω τη Χαλκίδα σε 4 – 5 χρόνια εάν και εφόσον χρειαστεί.

 Ευχαριστώ…

Παρακαλώ…